Welke trouwjurk past het beste bij jouw figuur?

Wat moet je doen als je al vele jurken hebt gepast en de juiste zit er maar niet tussen?
Als je groot en slank bent kun je bijna alles dragen en alles staat je even goed.
Het is niet zo makkelijk als je klein bent of een maatje meer hebt om de juiste jurk te vinden.

Het beste kun je eerst gaan kijken welk silhouet het beste bijj je figuur past. Ik zal een aantal ontwerpen voor de verschillende figuurvormen op een rijtje zetten om toekomstige bruiden te helpen die niet de standaard maten hebben (naar mijn mening is dat 90% van ons).

Zandloperfiguur
Dit figuur heb je als je borsten en heupen in dezelfde verhouding zijn en je een duidelijke taille hebt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn deze vrouwen vaak wanhopig over de grootte van hun borsten en zouden die het liefste kleiner willen laten lijken, hetzelfde geldt voor hun heupen. Meiden ik heb goed nieuws voor jullie! De meerderheid van de stijlen past heel goed bij een zandloperfiguur als je een aantal basisregels in acht neemt.

Wel-doen: strapless jurken zien er fantastisch uit bij de wat “vollere” dames. Natuurlijk heb je wat extra ondersteuning nodig voor de borstpartij, maar het is zeker de moeite waard. Het beste kun je een strapless neklijn kiezen met een A-lijn rok. Ook een tweedelig stel (losse top en losse rok) staat je goed. Het tweedelig stel zal je taille accentueren.

Als je niet van strapless houdt, is een V-hals een goede optie. Deze V-hals kan het beste diep uitgesneden zijn (zolang je je er comfortabel bij voelt). Een hoge hals maakt de borstpartij juist groter. Ook een V-hals vanaf de schouders staat erg flatteus.

Het beste silhouet van de rok is een A-lijn: het mag best een vollere rok zijn. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen om al dan niet een sleep te hebben.

De huidige trend met ruches en draperieën is een uitstekende keuze voor een zandloperfiguur. In tegenstelling tot wat velen denken zijn draperieën een goede manier om de niet zo mooie delen van het lichaam te verdoezelen.

Niet-doen: een strakke, rechte jurk; deze jurken zijn uitsluitend voorbehouden aan lange, slanke dames. Ze staan alleen bij iemand met een zandloperfiguur als die een behoorlijke lengte heeft. Over het algemeen is een strakke jurk geen optie voor een wat vollere dame. Zo’n jurk accentueert delen die je juist liever wilt verbergen. Ook een plooirok moet je vermijden omdat die extra volume aan je heupen geeft.

Peervormig figuur: hier gelden hoofdzakelijk dezelfde regels als bij een zandloperfiguur. Het idee hierbij is om meer evenwicht te krijgen tussen de boven- en de onderkant van je lichaam.

Wel doen: strapless en A-lijn jurk. Ook de V-hals vanaf de schouders staat mooi, in combinatie met een A-lijn rok geeft dat meer balans aan je figuur.
Een tweedelige set is ook een prima optie omdat de borstpartij kleiner is dan de heuppartij. Door een uitbundige top te dragen met een wat rustigere A-lijn rok, leg je de aandacht op de bortspartij waardoor je figuur meer in proporties komt. Het klinkt misschien raar, maar het werkt echt!

Je kunt ook rokken dragen met ruches en draperieën zolang je maar kiest voor een A-lijn silhouet. Het beste resultaat geven diagonale draperieën. Leg het accent op een gedetailleerde top zodat die alle aandacht trekt.

Niet-doen: strakke rechte jurken zijn zonder uitzondering lelijk bij een peervormig figuur. Ze kunnen de bredere heupen namelijk niet camoufleren.
Een jurk met een halternek zorgt ervoor dat je heupen breder lijken. Ook de plooirok vermijden omdat die extra balast aan je heupen geeft.

Klein en tenger figuur: ook jij hebt te maken met verschillende uitdagingen. De meeste mensen denken dat alles jou staat en waarschijnlijk is dat ook zo. Jou uitdaging is om een silhouet te vinden wat je figuur het meest voordelig doet uitkomen.

Wel doen: afhangende schouders, boothals, spaghettibandjes. De beste vorm voor de rok is een kleine A-lijn, niet te ver uitlopend. Als de rok te groot is verdwijn je er bijna in. Een uitzondering is de prinsessenjurk die staat vaak romantisch en verbazingwekkend bij sommige kleine bruidjes maar dat geldt zeker niet voor iedere kleine bruid. Klein zijn betekent vaak ook dat je hier en daar wat extra vulling in het lijfje nodig hebt om het een en ander beter tot zijn recht te laten komen. Al met al heb je veel keus maar pas op met jurken die je figuur geen recht doen.

Niet doen: strakke rechte japonnen omdat je hierin verdwijnt. Als je toch kiest voor iets straks ga dan voor een zeemeerminnenstijl. Deze zit strak om de heupen en loopt langzaam uit.

Als je er te minimalistisch uitziet in een strakke jurk combineer dat dan met een extra lange sleep. Hierdoor zie je er meer als een bruidje uit. Veel dames die klein zijn en een strakke jurk hebben willen vaak geen sluier. Maar als ze er een op zetten zijn ze vaak meteen om.

De bruid met een maatje meer zal waarschijnlijk wat meer moeite moeten doen om de perfecte jurk te vinden. De meeste ontwerpers vermijden zoveel mogelijk de grotere maten. Het is voor jou een grotere uitdaging om de juiste jurk te vinden maar met wat goede tips kun ook jij er verbluffend uitzien. Je moet goed beseffen wat wel en niet voor je werkt. De slanke modellen die je in de bruidsbladen ziet, staat bijna alles. Om zomaar een jurk uit een blad te kiezen werkt voor jou niet.

Het idee is om een ontwerp te kiezen wat je goede kanten naar voren laat komen en je minder goede kanten een beetje naar de achtergrond plaatst. Hier zijn enkele tips:

Wel doen: ontwerpen kiezen met weinig detaillering; hoe minder druk des te beter het is. Bijvoorbeeld een halslijn die vanaf de schouders begint en een rok met een lichte A-lijn (met of zonder sleep) is een uitstekende keuze voor de wat vollere bruid. Ook een V-hals kan prima. Uit ervaring weet ik dat de bruid met een maatje meer ook graag mouwen aan haar japon heeft. Ook een tweedelige trouwjurk is een mogelijkheid maar je moet daarbij wel de juiste stijl in de gaten houden.

Het beste kun je kiezen voor een passend bovenlijfje met wat detaillering erop in de vorm van kralen. Ook een lichte kant over het bovenlijfje ziet er mooi uit.
De rok moet een lichte A-lijn vorm hebben. Draperieën staan ook mooi op de rok op voorwaarde dat ze diagonaal zijn uitgevoerd zeker niet horizontaal.

Niet doen: volle rokken met tule of plooirokken deze geven extra volume aan de heupen. Rechte jurken vermijden. Strapless jurken staat meestal ook niet mooi omdat de vollere bruid meestal wat afhangende schouders heeft.

Het beste advies wat ik de bruid met een maatje meer kan geven is een mooie exclusieve stof uit te kiezen voor een ongecompliceerd ontwerp. Kies voor een mooie belijning eventueel met wat kralenversiering rond de hals. Of ga voor veel knopen en lusjes op de achterkant met eventueel een contrasterende stof als sleep (bijvoorbeeld kant of organza).

Conclusie
Ik ben er van overtuigd dat iedere bruid er op haar best kan uitzien op haar trouwdag. Heel veel bruidjes laten tegenwoordig hun jurk maken omdat ze simpelweg hun stijl of maat niet in de confectie kunnen vinden. Als je geen standaardmaat hebt kun je het beste je jurk geheel op maat laten maken.

Door gebruik te maken van bovenstaand tips kun je jouw vormen het best tot hun recht laten komen zodat je er op zijn voordeligst uitziet op de mooiste dag van je leven, je trouwdag.

Bezoek onze nieuwe webwinkel: www.trouwlingeriewinkel.nl